divendres, 10 de juny de 2011

Imatges d'alta qualitat educativa

“Los maestros deberían aprovechar los momentos de libertad y juego de los chicos para observarlos, ver los aspectos de su carácter y las actitudes que normalmente en clase no se revelan.” (F. Tonucci)

Les imatges d'alta qualitat educativa en podem trobar amb normalitat a l'escola, tot i això són instants i moments complicats de veure i observar, en els quals com a docents fa falta estar molt atents per poder-los copsar. Els instants que podrem observar amb més claredat les imatges d'alta qualitat educativa són aquells en que els infants estan jugant i en llibertat, és a dir aquells instants que els infants no estan influenciats per la presència dels adults.

A l'escola d'El Soler una de les grans característiques és el treball a partir de l'educació lenta, ajudant a que els infants es trobin en la màxima naturalitat tot i tenir unes regles marcades de funcionament escolar. Un instant que podem observar en un vídeo de l'annex és el camí habitual que realitza un infant a la cantina un cop a finalitzat el dinar com endreça el seu plat i va a recollir les postres.

El primer que sobte a diferència de les escoles del principat són els estris que utilitzen per menjar, gots de vidre i plats de ceràmica, com si d'una casa particular és tractés. L'infant que porta a terme el recorregut des de la seva cadira fins l'espai destinat a deixar el plat i coberts, tot passant per la paperera.

En el tall d'imatges podem observar un infant de petita petita secció, 2 anys, el qual comença caient el seu plat al terra i es posa a recollir el menjar que a quedat pel terra, desprès com va tranquil·lament cap a la brossa. Un cop arriba agita tot el que li queda dins del plat a la paperera i com abans de marxar es queda observant com la seva tutora també agita les restes de menjar, com acabava de fer ell. El següent tram del vídeo podem observar com el treball vertical pot ajudar al treball dels mestres. L'infant arriba el moment que no sap on ha de deixar els coberts i un altre infant més gran indica on ha de posa el ganivet i la forquilla. Abans d'acabar el vídeo podem observar com un infant de primària ajuda ha seure l'infant de maternal, ja que ell sol no pot amb les cadires de la cantina.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada