dijous, 6 de maig de 2010

La transmissió dels valors mitjançant la presentació de models

Desprès d'un període llarg sense fer cap actualització per diferents problemes és el moment de posar-se de nou per portar aquest blog al dia.

El 3 tema tracta sobre els personatges de la TV i els anuncis de la mateixa.

1.Fixa't en tres personatges d'alguna sèrie de televisió que emetin actualment i descriu-los tenint en compte les "pautes d'anàlisi de personatges" que s'indiquen al dossier. Tria'ls ben diferents entre ells i comenta, també, quina "manera de ser" creus que transmet cadascun.

La sèrie de televisió que he seleccionat per descriure tres personatges és els Simpsons. Crec que és una sèrie on els personatges són molt caricaturitzats.

El primer que descriurem serà Homer Simpson és el pare de la família d'un barri de cases unipersonals nord americà. El personatge és un home que les seves característiques físiques principals és el seu gran grau d'obesitat i la seva calba. Sempre porta la mateixa roba, amb excepció dels diumenges quan va a missa. Normalment sempre esta sentat, ja sigui al sofà de casa seva, el seu cotxe o a la seva cadira on treballa. És una persona caracteritzada per les seves poques habilitats i la seva facilitat en destrossar la majoria de coses que l'envolten.

El segon personatge que he trobat interessant a descriure és Ned Flanders és el pare de família veïns de la família Simpson. A diferència de Homer, Ned és un personatge alt, prim i fort al voltant dels 60 anys que es cuida molt per estar sa. Una de les característiques més importants de Ned Flanders és la seva gran creença en la religió cristiana i la utilització de diminutius mentre parla.
Gran part dels seus desitjos son aconseguits abans pel seu veí Homer Simpson i sinó amb la poca habilitat que caracteritza Homer acaba destrossant qualsevol pla del seu veí Ned Flanders.

L'últim personatge que falta per descriure és Lisa Simpson és la filla de Homer. En la sèrie els homes simpson són tractats tots ells de persones vagues i que no arriben mai a bon fi a la vida, a diferència trobem les dones simpson que són totes elles molt importants en les seves branques de treball. En un dels capítols de la sèrie ens mostra el futur de la petita Lisa Simpson i podem veure com és la presidenta dels EUA. És una nena que no se la caracteritza per tenir un físic atractiu i al ser una noia estudiosa també la caracteritzen per no tenir grans amistats amb els seus companys. L'únic personatge que li segueix el rollo és el millor amic del seu germà.2.Tria un anunci de televisió i fes-ne una anàlisi detallada, seguint aquests passos:
    1. Indica quin anunci has triat i explica la història que presenta, com si expliquessis una pel·lícula.
    2. Descriu els aspectes formals: en quin lloc passa, com són els personatges que intervenen, quina música sona, se sent alguna veu en off? com és? què diu?, etc.
    3. Fixa't en els aspectes del contingut: quin creus que és el missatge principal de l'anunci, hi ha altres missatges "secundaris"?, què creus que transmet (comprova la llista de valors del dossier)? etc.
    4. Fes-ne una valoració personal: t'ha agradat? per què? A quin públic creus que va adreçat (no ho confonguis amb el tipus de personatges que surten, moltes vegades no coincideixen...)? hi has descobert detalls que en veure'l abans t'havien pasat desapercebuts?, etc.

L'anunci de televisió que he utilitzat és el de wipp express.

En aquest anunci podem veure una dona de classe mitjana alta queixant-se de les taques que acaben portant el que representa el seu marit i el seu fill. I creu que mentre no s'inventin un teixit repelent de les taques el millor és aquest producte, que segons ella les elimina sense cap problema amb aigua freda. Desprès apareix una veu en off on torna a repetir el nom del producte amb una imatge que s'allunya del producte i una camisa molt neta i ben planxada.Quan acaba apareix de nou la dona que ens diu que amb el producte no existeixen les taques en la seva roba.

Crec que l'anunci està dintre de la persuasió i la gratificació dintre de la idea dels valors, ja que ens marca una idea de vida sense preocupacions per la neteja de la roba en un espai d'una casa molt gran i oberta a l'exterior.

Crec que va dirigit sobretot a un public femení, ja que la dona és la que transmet tota l'estona l'anunci i les dues persones que s'acaben tacant son del sexe contrari, és a dir, masculí.


3.Finalment, reflexiona sobre els valors que s'intenten transmetre a l'escola i els que es transmeten des dels mitjans de comunicació, quin grau d'acord i/o desacord hi ha entre els dos contextos educatius?

No crec que hi hagin molts graus d'acord entre el que transmeten els mitjans de comunicació i l'escola. La poca publicitat que segurament va d'acord amb l'escola és aquella que no és purament comercial, és a dir, que el seu fi principal no es vendre un producte.
La resta de publicitat intenta vendre una imatge de felicitat fictícia que no és real i que pot acabar creant adolescents amb grans problemes psicològics per no saber diferència entre la realitat i la ficció de la publicitat.

Amb aquest últim comentari m'acomiado fins a una nova actualització.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada